Koncert v čast Andreja Vavkna

V soboto smo se udeležili koncerta v počastitev 180-letnice rojstva in 120-letnice smrti Andreja Vavkna, ki je pomembno vplival na razvoj Cerkelj. Tu je namreč poučeval in dolga leta tudi županoval.

Hvala vsem nastopajočim, bil je res krasen večer. Prisluhniti pesmim, ki so nastajale prav v našem kraju, je res nekaj posebnega, inspirativnega. Obenem pa tovrstni dogodki igrajo pomemben sestavni del negovanja naše bogate zgodovine in tradicije – zato so še kako zelo potrebni. Želimo si, da bi jih bilo v naši občini kar čim več.

ANDREJ VAVKEN *1838 na Planini pri Rakeku,+1898 v Cerkljah, kjer je pokopan.

Učitelj in cerkljanski župan. Cerkljanska šola mu je bila prvo in zadnje službeno mesto. Tu je učil skoraj 36 let in v tem času oblikoval šolo, da je bila med najboljšimi na Gorenjskem. Celih 30 let je bil tudi cerkljanski župan in v tem času ustanovil pošto in gasilsko društvo . Najpomembnejše pa je njegovo delo na glasbenem področju. 41 let je bil izvrsten organist in zgleden zborovodja v farni cerkvi. Poleg tega pa je pridno komponiral. Izdal je dva zvezka posvetnih pesmi z naslovom Glasi Gorenjski (1861, 1863). Zadnja v drugem zvezku je znamenita Vigred se povrne na besedilo Janeza Puharja. Pesmarica Pesmi z napevi za cerkev in šolo (1863), ki je bila namenjena mladini, je žal izgubljena. Za cerkveno rabo je izdal zbirko v sedmih zvezkih z naslovom Napevi cerkvenih pesem(1863 – 1874). Prav z njo si je postavil veličasten spomenik med slovenskimi cerkvenimi skladatelji. Napisal je tudi glasbo k Borštnikovi igri Stari Ilja, ki je bila izvedena v ljubljanski Drami.

Vavknov nagrobnik je vzidan v zadnji desni steber Plečnikove lope pred staro mrliško vežico. (Vir: Spletna stran Občine Cerklje na Gorenjskem)

Share this post